Dokuz Aylık Beslenme
Hamilelikle birlikte hem annenin hem de bebeğin besin ihtiyacının sağlanması için, annenin vücudundaki besin öğeleri depoları önem kazanmaya başlar. Artan enerji ve protein gereksiniminin sağlanamaması durumunda anne karnındaki bebeğin düşük doğum ağırlığına sahip olur ve bebeğin bilişsel fonksiyonları yeterli düzeyde gelişemez. Annede ise anemi (kansızlık), diş çürükleri, kemiklerde yapısal bozukluklar gibi sorunlara yol açabilir. Yetersiz besin alımı kadar, dengesiz ve aşırı besin alımı da hamilelerde aşırı kilo artışına sebep olur. Bu da doğumun güçleşmesine neden olabilir.
Hamilelikte ne kadar kilo alınmalı?
Hamilelikte alınan kilolar, annenin hamileliğe başladığı vücut ağırlığı ile yakından ilişkilidir. Annenin beden kitle indeksi bu konuda yol göstericidir.
Beden Kitle İndeksi[ağırlık(kg)/boy(m²)]
20 kg/m² ve altında olan zayıf anneler 12.5-18 kg arası
20-25 kg/m² arasında olan normal anneler 11.5-16 kg arası
25-30 kg/m² arasında olan hafif şişman anneler 7-11.5 kg arası
>30 kg/m² olan şişman anneler 6 kg
Açık büfeler için beslenme önerileri
Yaz tatili, her insan için vazgeçilmez bir gereksinim olduğu gibi, birçok fizyolojik ve ruhsal değişiklik sürecini yaşayan hamilelerin de duygusal ve fiziki yoğunluktan uzaklaşabilmesi için son derece önemli. Ancak her koşulda olduğu gibi tatil süresince de hamilelerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Bunlardan en önemlisi de açık büfe tatillerde anne adayının beslenme planı. Hamilelerin her gün her besin grubundan yeterli miktarda tüketmesi gerekir. Besinlerin cinsi, vücuda alınma şekli ve sıklığı, hijyen kurallarına uygun olarak alınması, besinlerden elde edilen yararı belirler.
Son olarak dikkat edilmesi gerekenler
1. Terleme ile artan sıvı ve elektrolit kaybı düşünüldüğünde hamileler için önerilen sıvı alımı günlük iki-üç litre olmalıdır. Sıvı alımı için en iyi alternatifler su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, taze meyvelerden hazırlanmış alkolsüz kokteyller ve limonata olarak sıralanabilir. Kapalı şişede steril su tüketmeye özen gösterin.
2. Bol oksijenli ortamda yapılan doğa yürüyüşleri, doğumun kolay gerçekleşmesine, vücutta doğum sonrası oluşabilecek deformasyonları önlemeye ve ayak bileklerinde oluşabilecek ödemleri azaltmaya yardımcı olur.
3. Deride D vitamini sentezi için güneş ışınlarından faydalanabilir. Ancak güneşlenme için güneş ışınlarının dik geldiği saatler olan 12.00-16.00 arası değil sabah erken saatler veya akşam 17.00 den sonrası tercih edin.
0 Yorum