Uzman Uyarıyor: Beyin Gelişimine Zarar Verebilecek İsimlerden Kaçının




Uzman Uyarıyor: Beyin Gelişimine Zarar Verebilecek İsimlerden Kaçının


Uzmanlar, sigaranın zararları konusunda uyarıyor. Dünya Sağlık Örgütü, normal sigaralar kadar zararlı olduğunu belirttiği elektronik sigaraların sağlığa olan zararları hakkında açıklamalarda bulundu. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Değer, elektronik sigaraların çocuklarda ve genç erişkinlerde beyin gelişimine, hamilelerde fetüsler için toksik etkilere, kardiyovasküler sistemde tansiyon ve nabız yüksekliğine, kalp krizine ve inmelere sebep olabileceğini söyledi.

Elektronik sigaralar, günümüzde sigarayı bırakma amaçlı kullanılsa da beyin gelişiminden kansere ve kalp krizine kadar birçok hastalığa neden olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü de elektronik sigaraların insanlara verdiği zararlardan dolayı ülkelere "acil önlem" çağrısında bulundu. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Değer ise elektronik sigaralar ve zararları hakkında bilgi verdi.

Dr. Değer, 18-22 yaş arasındaki gençlerin elektronik sigara içtikten sonra normal sigaraya geçiş yaptıklarını belirterek, sigara bırakılması amacıyla kullanılan bu ürünlerin sigara içmeyen genç erişkinler arasında da yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığını söyledi. Isıtılmış tütün ürünlerinin elektronik olarak kontrol edilen bir ısıtma sistemi ile tütün yakmadan nikotin açığa çıkardığını belirten Dr. Değer, bu ürünlerin beyin gelişimine, hamilelerde fetüsler için toksik etkilere, kardiyovasküler sistemde tansiyon ve nabız yüksekliğine, kalp krizine ve inmelere sebep olabileceğini vurguladı.

Dr. Değer, son zamanlarda akciğer hasarına neden olan ve ölüme yol açabilen bir hastalığa yol açtığı gösterilen elektronik sigaraların içerisinde bulunan aromaların bile hastalıklara yol açabileceğini söyledi. Ayrıca bu ürünlerin bağımlılık yaptığını ve içindeki pillerin patlama ve alev alma sonucu yaralanmalara neden olabileceğini belirtti.

E-sigaranın içerisinde bulunan kimyasalların kanserojen maddeler içerdiğini söyleyen Dr. Değer, nikotin konsantrasyonlarının büyük oranda farklılık gösterdiği elektronik sigaralarda ayrıca propilenglikol, gliserol, etilenalkol, polietilenglikol, diasetildietile, glikol, aminotadalofil, rimonabat, cannabibinoid, nitrozaminler, formoldehit, asetaldeit, keton, civa, tetrametilpirazin, kurşun, nikel, krom ve yapay aromatikler gibi çok çeşitli kimyasalların bulunduğunu söyledi. Dr. Değer, bu ürünlerin en az klasik sigaralar kadar zararlı olabileceğini ve ileride tespit edilebilecek zararları olabileceğini de ekledi.

Sonuç olarak, elektronik sigaraların sağlığa olan zararları konusunda dikkatli olunması gerektiğini ve normal sigaralar kadar zararlı olabileceklerini unutmamak gerektiğini söyleyen Dr. Değer, sigarayı bırakmak isteyenlerin daha sağlıklı yöntemler denemelerini önerdi.

Benzer Haberler:

0 Yorum

Yeni Yorum

Buraya yorum bırakmak için hemen giriş yapın veya kayıt olun.

Kıbrıs'ta yapılabilecek her şey için!