Zamanı kısıtlı olanlar için 10 bin adım atmanın dört pratik yolu




Zamanı kısıtlı olanlar için 10 bin adım atmanın dört pratik yolu


"Sağlıklı bir yaşam için günde 10.000 adım atın!"

Günlük 10.000 adım, sağlıklı bir yaşam için en önemli aktivitelerden biri olarak kabul ediliyor. Yapılan araştırmalar, bu aktivitenin kilo kaybından kalp hastalığı ve demans gibi hastalıkların riskini azaltmaya kadar birçok konuda faydalı olduğunu gösteriyor. Ancak ABD istatistiklerine göre, insanlar günlük ortalama 5.000 ila 7.000 adım atıyor ve sadece %17'si hedeflenen 10.000 adıma ulaşıyor. Peki adım sayınızı nasıl artırabilirsiniz? Uzmanlar, 10.000 adım hedefine alternatif olarak tam dört yöntem öneriyor.

Merdivenleri Kullanın

Doktorlar, günde beş kat merdiven çıkmanın, günde 10.000 adım yürümeye eşdeğer sağlık faydaları sağlayabileceğini söylüyor. Birleşik Krallık'ta yapılan bir çalışmada, 12 yıl boyunca 450.000 kişi takip edilmiş ve merdiven çıkmanın kalp hastalığı riskini %20 oranında azalttığı bulunmuştur.

Yarım Saatten Az Egzersiz Yapın

Bilim insanları, her gün yarım saatten az bir süre bisiklete binmenin veya koşmanın, 10.000 adıma benzer sağlık faydaları sağladığını söylüyor. 2023'te yayınlanan bir meta-analizde, günde sadece 22 dakika egzersiz yapanların, hiç egzersiz yapmayanlara göre %40 daha düşük ölüm riskine sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

Günde 5.000 ila 7.000 Adım Hızlı Yürüyün

Danimarka ve Avustralya'daki araştırmacıların 78.500 kişiyi kapsayan bir meta-analizine göre, daha az adımla daha hızlı yürümenin aynı egzersiz faydalarını hemen sağlayabileceği söyleniyor. Yani, daha az adımla daha hızlı yürüyerek de sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Ayakta Çalışın

Kilo verme uzmanları, ayakta çalışma masası satın almanın adım sayınızı artırmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Tennessee'deki Midsouth Bariatrics'teki doktorlar, "Ayakta bir masaya yatırım yapmak, üretkenliğinizi korurken attığınız adım sayısını artırmanın mükemmel bir yoludur." diyor. Yükseltilmiş konum, daha doğal hareketlere izin verir ve her gün kolayca birkaç yüz ekstra adım atmanıza yardımcı olabilir.

Sağlıklı bir yaşam için günde 10.000 adım atmak önemlidir. Ancak bu hedefe ulaşmak zor olabilir. Bu nedenle, merdivenleri kullanmak, yarım saatten az egzersiz yapmak, hızlı yürümek ve ayakta çalışmak gibi alternatif yöntemlerle de adım sayınızı artırabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam için hareket etmeyi unutmayın!

Benzer Haberler:

0 Yorum

Yeni Yorum

Buraya yorum bırakmak için hemen giriş yapın veya kayıt olun.

Kıbrıs'ta yapılabilecek her şey için!