Çok Sayıda Kardeşi Olan Çocukların Ruh Sağlığı Tehlikede Olabilir




Çok Sayıda Kardeşi Olan Çocukların Ruh Sağlığı Tehlikede Olabilir


Araştırmalar, kardeşler hakkında şikayet eden çocukların bunun için iyi bir nedeni olabileceğini ortaya koyuyor. Ergenlik çağındaki çocukların, ne kadar çok kardeşe sahip olursa mutlulukları da o kadar etkileniyor. ABD ve Çin'deki ortaokul öğrencileri üzerinde yapılan araştırmalar, geniş ailelerden gelen çocukların, küçük ailelerden gelenlere göre daha kötü ruh sağlığına sahip olduğunu gösteriyor. Özellikle bir yıldan az arayla doğan birden fazla çocuklu ailelerde bu etki daha belirgin görülüyor.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nden sosyoloji profesörü Doug Downey, bu alanda yapılan önceki çalışmaların, daha fazla kardeşi olan çocuklar için karışık bir tablo ortaya koyduğunu belirtiyor. Araştırmacılar, ABD ve Çin'de yaş ortalaması 14 olan 9 bin 100 öğrenciye ruh sağlıklarıyla ilgili sorular sordu. Çin'de yapılan araştırmada, kardeşi olmayan gençlerin en iyi ruh sağlığına sahip olduğu görüldü. ABD'de ise hiç kardeşi olmayan ve sadece bir kardeşi olan çocukların benzer ruh sağlığına sahip olduğu tespit edildi.

Araştırmalar, gençlerin kardeş sayısı arttıkça ruh sağlıklarının daha kötü olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle kız ve erkek kardeşlerin yaşları birbirine yakın olduğunda bu etki daha büyük görülüyor. Downey, "Ebeveynleri bir pasta gibi düşünürsek, tek çocuk olmak tüm pastayı almanız anlamına gelir. Ancak daha fazla kardeş eklediğinizde çocuklar ebeveynlerinden daha az ilgi görebiliyor ve bu da onların zihinsel sağlıklarını etkiliyor." diyor.

Araştırmacılar, kardeşleri aynı yaşta olan gençlerin daha kötü durumda olmasının bu düşünceyi desteklediğine inanıyor. En iyi ruh sağlığına sahip gençlerin en yüksek sosyoekonomik avantajlara sahip ailelerden geldiği belirlendi. ABD'de bu genellikle yalnızca bir veya iki çocuklu ailelerken, Çin'de tek çocuklu aileler vardı. Çin'in tek çocuk politikasına uygun olarak, Çinli çocukların yaklaşık üçte biri tek çocukken, ABD'deki çocukların yüzde 12,6'sı tek çocuk.

Önceki çalışmalar, kardeşlerle bağlantılı olumlu etkileri öne sürüyor ve bu da karmaşık bir tablo ortaya koyuyor. Fazla kardeşi olan çocukların anaokulunda diğerleriyle daha iyi anlaştıkları ve boşanma olasılıklarının daha düşük olduğu tespit edildi. Bunun, yakın ilişkiler kurma konusunda zaten deneyime sahip olmalarından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Benzer Haberler:

0 Yorum

Yeni Yorum

Buraya yorum bırakmak için hemen giriş yapın veya kayıt olun.

Kıbrıs'ta yapılabilecek her şey için!